La confiança de Catalunya en els seus municipis

La Generalitat de Catalunya, a través de la Comissió de Cooperació Local, que està presidida per la consellera de la Presidència, Meritxell Budó, ha donat llum verda a la inversió de 250 milions d’euros a través del Pla Únic d’Obtres i Serveis de Catalaunya (PUOSC). Aquest és un dels principals instruments de la Generalitat per a finançar inversions en infraestructura i serveis als municipis i comarques d’arreu del país i es recupera després de vuit anys.

Voldria posar en valor, des de la perspectiva municipalista, aquesta notícia. El PUOSC és una eina cabdal per als ajuntaments ja que la majoria dels consistoris no podríem finançar amb recursos propis bona part de les inversions del mandat, amb el perjudici que suposaria per a la qualitat de vida de la ciutadania.  Estem parlant de 250 milions d’euros que es dedicaran al finançament d’obres i serveis, amb 160 milions i, una línia específica per nuclis de població reduïda, de menys de 5.000 habitants, dotat amb 90 milions.

El pla tindrà, necessàriament, un reflex directe en el nostre entorn. Sense anar més lluny, a Sant Climent podrem finançar l’ampliació de les instal·lacions d’eficiència energètica del poliesportiu municipal amb més de 310.000 €, a més de permetre altres inversions a altres municipis com els 120.000 €  que es destinen a un nou parc municipal a la Palma de Cervelló i els també 190.000 € que es dedicaran al centre cultural del Papiol. En total els municipis de comarca del Baix Llobregat rebran un finançament total de més de 4.300.000 €.

I el que és potser més important, aquesta no és una proposta puntual. A Sant Climent, des del 1996 fins al 2012 s’han rebut més de 2.500.000 € que ens han permès invertir principalment en pavimentació i via pública, urbanització de carrers del Barri de la Rodera, canalització de Rambla Riera i prestacions de serveis socials.

En un any complex, com aquest 2020, aquesta és una magnífica notícia.