Sant Climent de Llobregat Ciutat Gegantera

Cultura i Treball, així s’anomenen els Gegants de Catalunya.
En primer lloc m’agradaria donar la benvinguda en el meu nom i en el de tot el municipi a totes les  persones que heu vingut d’arreu de Catalunya a participar d’aquests actes centrals de la celebració de la Ciutat Gegantera a Sant Climent de Llobregat. Per a nosaltres és tot un orgull situar-nos com a una de les capitals catalanes de la cultura popular i tradicional. Som un poble petit, però un poble que de ben segur ja haureu descobert que és acollidor i que està orgullós de tot el que pot oferir a les persones que ens visiten.

Per a nosaltres ha suposat tot un repte organitzar la programació d’aquest cap de setmana que arriba, a més, poc després d’haver realitzat un altre esforç conjunt com a municipi com és la celebració de la nostra Exposició de Cireres. Però ha estat un treball que, un cop més, hem fet gustosos. En primer lloc perquè comptem amb un actiu del qual no totes les poblacions poden presumir com són uns veïns i unes veïnes que sempre estan disposats a donar un cop de mà i a col·laborar. I en bona mesura tenim aquest motor organitzatiu gràcies a les entitats i associacions del municipi.

Un cop més no puc deixar de donar les gràcies a totes les persones voluntàries que han participat, a les entitats, i especialment a la colla gegantera, per haver-nos plantejat aquest repte i per haver posat tot la seva capacitat de sacrifici a disposició de l’organització de l’esdeveniment.

De la mateixa manera voldria agrair a l’Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya el replantejament que han fet d’aquesta celebració per tal de que municipi petits, com el nostre, també puguin tenir l’honor d’esdevenir ni que sigui per un any ciutat i, a més, gegantera. A Sant Climent, i a molts dels altres petits municipis del nostre entorn, hem treballat al llarg dels anys per no perdre la nostra personalitat i les nostres tradicions. La industrialització i el creixement de l’àrea metropolitana de Barcelona van suposar que, en bona mesura, una part del nostre tarannà es diluís i que fins i tot en determinats moments quedés arraconat i oblidat.

En tot cas, als pobles hem combinat aquesta voluntat acollidora i integradora de la que us parlava al començament, amb una especial estima per la nostra cultura comuna. Tot i el que pugui semblar en els darrers temps, crec fermament que el que som, el nostre folklore i les nostres tradicions no són elements que ens allunyin o ens separin. Ben al contrari. Només hem de mirar al nostre voltant avui per descobrir com de diferents som i com d’units ens sentim en aquesta jornada.
Moltes gràcies per ajudar-nos a fer-la tan especial. A partir d’avui aquí teniu casa vostra també.

Sant Climent de Llobregat, juny 2018