Més de 1050 anys de climentons i climentones

“Des de fa més de mil anys, per aquests carrers i places hi ha passat gent d’arreu”, així comença el text de la placa que descobríem aquest passat diumenge a la plaça Francesc Macià en el marc dels actes del 1050è aniversari promogut per “+ de 1000. Històries de Sant Climent de Llobregat” i l’Ajuntament. I, d’una manera tan senzilla, amb unes poques paraules, s’encerta de ple en què considero que hem de celebrar amb aquest aniversari. Podríem parlar només de molts fets històrics o del nostre ric patrimoni cultural i natural, però, al cap i a la fi, el veritable protagonisme ha de ser per totes i cadascuna de les persones que han viscut i que vivim en aquest municipi.

Biblioteca Municipal Ca l’Altisent-rehabilitació antic edifici realitzada en 2021

El nostre passat s’escriu amb alguns noms propis però, sobretot, a través de cada veí i de cada veïna que han mantingut viu el nostre poble i li han donat una personalitat i un tarannà únics. Són climentons i climentones que van néixer aquí i molts altres que ho van ser per decisió pròpia. Per ser de Sant Climent de Llobregat l’únic requisit és voler ser-ho. Som un poble acollidor que sempre ha tingut els braços oberts a totes les persones que s’hi ha anat establint.

De la mateixa manera que les propostes sorgides en el 1050è aniversari han posat de rellevància els grans esdeveniments i fets, m’agradaria també posar en valor la història que s’escriu amb lletra minúscula: la dels nostres pares, mares, avis i àvies. Perquè una població progressi, a més dels moments puntuals protagonitzats per uns pocs, es necessita la feina diària de molts i de moltes.

La tossudesa dels pagesos i les pageses que no han renunciat mai a conrear les seves terres, les reivindicacions de totes les persones que no van voler que el nostre municipi esdevingués un cementiri metropolità, l’empenta de les que han portat la innovació i l’emprenedoria en diferents moments de la nostra història i, molt especialment, el dia a dia de tots els climentons i climentones que som i hem sigut. Totes aquestes fites també han fet de nosaltres qui som avui.

Gestos tan senzills com anar a treballar, vetllar per les persones que ens envolten i conviure de manera cívica són el veritable motor d’una societat. En un moment de celebració com aquest, vull recordar i agrair a totes aquestes generacions la seva implicació i els seus sacrificis personals. Vosaltres sou els veritables protagonistes.