Ca l’Altisent serà la nova biblioteca de Sant Climent

La sala de lectura de Ca l’Altisent passarà a ser una biblioteca integrada a la xarxa de la Diputació

Ahir al vespre es presentava el projecte de l’equipament cultural que ha estat elaborat a partir d’un procés participatiu obert a la ciutadania

El projecte arquitectònic per a l’ampliació i rehabilitació de l’edifici de Ca l’Altisent multiplicarà finalment per tres els metres quadrats construïts per tal de fer, de la sala de lectura prevista, una biblioteca que acompleixi amb tots els requisits necessaris per a integrar-se a la Xarxa de Biblioteques Municipals de la Diputació de Barcelona. Aquesta era la principal novetat que es feia pública durant la presentació del projecte arquitectònic ahir al vespre a la Sala de plens de l’Ajuntament de Sant Climent de Llobregat.

L’acte va comptar amb una àmplia participació dels sectors culturals i polítics del municipi a través de la presència de representants de tots els grups municipals, així com integrants del teixit associatiu, responsables de l’actual sala de lectura o membres del col·lectiu de persones jubilades. Precisament la definició del projecte ha comptat amb una important implicació ciutadana a través del procés participatiu que es desenvolupava amb la voluntat de definir els usos d’aquest equipament cultural. El projecte presentat recull així totes les propostes que van sorgir de manera majoritària d’aquest procés.

En aquest sentit, un cop finalitzada la presentació, l’alcalde, Isidre Sierra, destacava que “ens hem de felicitar com a municipi de poder disposar d’aquest projecte i, especialment, de la manera en que s’ha aconseguit. Em sento molt orgullós de que tan les entitats i associacions com els diferents partits polítics que hem pres part en definir la proposta haguem deixat de banda els interessos propis per a buscar, plegats, l’interès comú. Aquest és el projecte municipal més important dels darrers 8 anys i arriba avalat per tots els sectors socials i polítics. No podem demanar més”.

El projecte presentat estableix la creació de la biblioteca a la planta baixa de l’edifici (amb espais específics per a infants, joves i universitaris); a la primera planta trobarem una sala d’actes polivalent que podrà funcionar de manera independent els caps de setmana tal i com sol·licitaven les entitats i, finalment, a la segona planta l’espai disponible es troba encara per determinar els usos que tindrà. El treball ha suposat un repte per a l’equip d’arquitectes encarregat ja que ha estat necessari triplicar els metres quadrats construïts i adaptar per a l’ús públic un edifici que no havia estat concebut per a aquesta finalitat. En tot cas, els historiadors locals assistents a la presentació van voler felicitar en el torn d’intervencions als arquitectes responsables per la preservació de l’edifici original assolida.

Més enllà del propi edifici, també es crearà una plaça davant que, com destaca el regidor d’Urbanisme, Jesús Insausti, “ens permet guanyar un nou punt de trobada per a l’espai públic. Gràcies a la presència de la biblioteca i d’aquesta plaça, comptarem amb un nou eix de relació entre els veïns i les veïnes que tindrà, a més, un important component cultural. Serà una actuació urbanística que estic segur que també ens ajudarà a créixer socialment”.

Pel que fa al finançament de l’actuació, aquesta suposarà una despesa d’1.525.000 € que serà assumida des de tres administracions diferents. L’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) aportarà 350.000 €, la Diputació de Barcelona subvencionarà l’ampliació i rehabilitació amb 300.000 € i la resta del pressupost serà assumit per l’Ajuntament. Pel que fa al calendari, el proper 24 d’abril està prevista l’aprovació del projecte executiu per part de l’AMB a la qual seguirà un termini d’un mes d’exposició pública. Posteriorment l’Àrea Metropolitana licitarà l’obra, en un període previst de 9 mesos, que s’executarà en un màxim de 18 mesos.